neeltje
About Anita de Rover

Nadat ik de studie toneelschrijven afrondde in 1999 schreef ik voor radiodrama's en tv-jeugdseries en theater. Steeds meer verschoof mijn aandacht naar fotografie. Nadat ik 2,5 jaar voor de Telegraaf/Vrouw een dagelijkse fotocolumn had waarvoor ik bijzonder geklede mensen op straat fotografeerde, besloot ik nu 'echt' te willen leren fotograferen. 


Ik volgde in 2014 in Arles een workshop bij Hellen van Meene en durfde daarna de stap te maken naar de fotoacademie in Amsterdam. Al snel kwam ik erachter dat ik portretten maken het leukst vond. En nadat ik ruim 100 portretten maakte voor kindercastingburo Jut en Jul en een dag meeliep met Koos Breukel wist ik zeker dat ik hiermee verder wilde gaan.  

In juni 2015 startte ik een eigen project: Zie Me. De aanleiding was dat ik op Utrecht Centraal station een blind meisje van 12 jaar zag, ze liep voor haar moeder uit en ze wilde geen hulp. Ik vond haar erg stoer en wilde haar graag fotograferen, maar ik was hoogzwanger en met de dikke buik lukte het niet om achter haar aan te rennen. Ik nam me voor om na de bevalling een advertentie op facebook te zetten.

In januari 2016 nam ik het project weer op. De facebookpagina Blinden en Slechtzienden plaatste mijn oproep waarin ik schreef dat ik graag mooie portretten wilde maken van mensen die blind of slechtziend zijn. Daar kwamen zulke leuke reacties op. Met ongeveer 30 mensen maakte ik een afspraak. Ze kwamen allemaal naar mijn huis waar ik interviews hield aan mijn keukentafel over school, werk, liefde, kinderen en alles wat ter sprake kwam. De meesten bleken heel ondernemend, verschillenden onder hen gaan elk jaar skiën en deden een paar studies tegelijk.  De gesprekken waren allemaal erg leuk en intiem, iedereen opende zich voor mij en ik leerde in een half uurtje iedereen een beetje kennen.
Daarna fotografeerde ik in mijn kleine studio. De foto's laten zien hoe mooi deze mensen zijn.
In februari 2016, ik was nog maar twee maanden bezig, deed ik mee aan een fotowedstrijd van het Vlaamse dagblad De Morgen. Het onderwerp was: een nieuw begin. Voor mij was deze fotoserie een nieuw begin. Ik leerde er zoveel van. Ik stuurde de foto in van Timor, een geweldig jongetje van 6 jaar.
Nog 2500 anderen stuurden foto’s in, maar ik won de wedstrijd, en dat gaf me weer een bevestiging dat het een mooi project is. Ik heb een bundel gemaakt van alle portretten en interviews.

De foto's zijn geëxposeerd in galerie Niek Waterbolk in Utrecht, met dank aan Gemeente Utrecht en Bartiméus.
Meer kun je lezen op: facebook.com/Ziemeboek

Ik won met mijn foto's verschillende prijzen. Met een serie kinderportretten eindigde ik als derde tijdens de pitch van De Donkere kamer #6 in het fotomuseum. Ik werd tweede in de category kinderen bij de fotowedstrijd van Fotogram. En ik was finalist van de fotowedstrijd uitgeschreven door NRC, met als thema Naakt. 

Mijn nieuwe serie Poetry is een serie portretten die sterk doet denken aan schilderijen. Hiervoor werd ik geïnspireerd door schilders o.a. Francis Bacon, Lucian Freud en Rembrandt. Met name het lichtgebruik en het uitvergroten van karakters van een individu, vind ik mooi in de schilderkunst. 

Als je vragen hebt kun je me mailen via: pluusje@gmail.comSubscribe